AMSTERDAM – Het Nederlandse bedrijf Takeaway.com was de afgelopen weken het doelwit van meerdere DDOS-aanvallen. Ook Thuisbezorgd.nl was daardoor tijdelijk onbereikbaar.

Takeaway.com, dat in Nederland onder de naam Thuisbezorgd.nl bekend is, werd binnen drie weken tien keer aangevallen door Noorse hackers.

Met een DDOS-aanval worden servers bestookt met heel veel verkeer waardoor ze onbereikbaar worden. Er konden anderhalf uur geen bestellingen gedaan worden in Nederland, Duitsland en Engeland.

Inmiddels zijn vier hackers van de groep 'DotNetFuckers' gearresteerd. Later zal een schadeclaim volgen. Eigenaar Jitse Groen stelt dat de hackers voor maximaal 100.000 euro schade hebben veroorzaakt. De directe schade was 50.000 euro.

Anonymous

Takeaway.com kreeg hulp van Anonymous. Het hackerscollectief heeft in een tweetal e-mails aan Groen bekendgemaakt te willen helpen de Noorse hackers op te sporen. "Eerlijk gezegd wisten wij niet zo goed wat we daarmee aan moesten. Afgelopen woensdag bleken de leden van DotNetFuckers met hulp van Anonymous in Noorwegen te zijn opgepakt", zegt Groen tegenover NUzakelijk.

De hackactivisten hebben aangegeven tegen cyberaanvallen te zijn "die zonder enige aanleiding onschuldige websites plat leggen."

Maatregelen

Groen gaf aan na de eerste aanval direct maatregelen te hebben genomen.  "We zijn nog een keer of zes aangevallen, waarvan er helaas nog één succesvol was."

De andere aanvallen zijn met succes geweerd, deze leidden slechts tot kortstondige onderbrekingen van enkele minuten. "Ik wil echter niet de illusie wekken dat we alle aanvallen tegen kunnen gaan", aldus Groen.