NEW YORK - Topman Scott Thompson van internetbedrijf Yahoo is mede vanwege controverse rond zijn cv afgetreden. Hij zou bovendien lijden aan schildklierkanker.

Zijn aftreden werd zondagavond bekendgemaakt. Thompson wordt tijdelijk vervangen door Ross Levinsohn. De topman kwam onder vuur te liggen omdat op zijn cv een computeropleiding stond die hij nooit heeft gevolgd.

De oud-president van het onlinebetalingssysteem PayPal nam in januari het roer over bij Yahoo.

Thompson was de opvolger van Carol Bartz, die in september vorig jaar uit haar functie werd ontheven. Levinsohn, de nieuwe CEO, was hiervoor verantwoordelijk voor het wereldwijde mediabeleid.

Kanker

Volgens The Wall Street Journal heeft Thompson aan de raad van bestuur en enkele collega's laten weten dat hij schildklierkanker heeft. Volgens een van de bronnen van de zakenkrant is de beslissing van Thompson om af te treden deels genomen vanwege de diagnose.

De beschuldigingen rondom de cv van de voormalig topman waren afkomstig van investeerder Daniel Loeb. Hij heeft een aandeel van 5,8 procent in Yahoo en zijn doel was om de raad van bestuur ten val te brengen.

Het bedrijf heeft als compensatie Loeb drie plaatsen in de raad gegeven.

Ingehaald

Yahoo behoorde ooit tot de pioniers op het internet maar is de afgelopen jaren links en rechts ingehaald door concurrenten, waarvan Google en Facebook de belangrijkste zijn. Eerder deze maand kondigde het bedrijf aan dat het 2000 banen schrapt om de moeilijke marktomstandigheden het hoofd te bieden.

In het eerste kwartaal van 2012 zag het bedrijf de winst desondanks met 28 procent stijgen tot 286 miljoen euro.