AMSTERDAM -  De Amerikaanse inlichtingendienst NSA (National Security Agency) hoeft geen uitleg te geven over de relatie met zoekgigant Google.

Dat heeft een federale rechter besloten, melden Amerikaanse media.

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EPIC beweert dat de geheime dienst Google heeft geholpen met het analyseren van een grote Chinese cyberaanval.

In januari 2010 liet Google weten dat het door een vanuit China gelanceerde aanval was getroffen, waarbij intellectueel eigendom was buitgemaakt. Een maand later kwam het bericht naar buiten dat Google met de NSA samenwerkte. De inlichtingendienst zou helpen bij het opsporen van de daders.

Privacy

EPIC wil precies weten welke rol de NSA speelde bij de ontwikkeling van de privacy en beveiligingsstandaarden van Google's diensten. "We kunnen niet hebben dat internetbeveiligingsbeleid dat de privacy van miljoenen beïnvloedt, geheim blijft", aldus de beweging.

De NSA wilde daar niet op reageren waarna EPIC een Wob-verzoek indiende. NSA weigerde dat verzoek. De inlichtingendienst zegt dat als die informatie naar buiten komt het de Amerikaanse regering in gevaar brengt. De systemen van de overheid zouden namelijk kwetsbaar worden voor aanvallen.

Dreiging

EPIC ging in hoger beroep en vrijdag stelde de federale rechter NSA in het gelijk. Rechter Janice Rogers Brown schrijft dat zelfs het erkennen dat er een relatie bestaat tussen de overheid en Google onthult dat de NSA de Chinese dreiging heeft onderzocht.

Ook kan er dan opgemaakt worden dat de bedreiging een punt van zorg was voor de veiligheid van de Amerikaanse regering.