CANNES - Grote stapels fotoboeken en dozen met kiekjes die nog ingeplakt moeten worden. Als het aan Kodak ligt, is dat snel verleden tijd. Foto's gemaakt met de digitale camera of de mobiele telefoon met ingebouwde camera worden op de eigen pagina op internet gezet.

Het digitale fotoalbum, Kodak Mobile Service, is vanaf mei in Nederland beschikbaar, zo liet Kodak maandag weten tijdens het telecomcongres 3GSM in Cannes.

Met de dienst van Kodak is het mogelijk foto's naar de computer te sturen. Ook plaatjes met de mobiele telefoon kunnen, zonder extra snoeren en via een nieuwe techniek, worden verstuurd naar de fotopagina. Daar is het mogelijk de foto's aan te passen, bijvoorbeeld de rode ogen weg te halen. Ook kan via e-mail een link naar anderen worden verstuurd, met de uitnodiging een deel of het gehele fotoalbum te bekijken. Omdat het album op een afgeschermde pagina staat, kunnen andere mensen er niet zonder uitnodiging op.

In de Verenigde Staten biedt Kodak deze dienst al aan, voor ongeveer 3 dollar per maand. Directeur marketing Joop Uitendaal wil echter niet zeggen hoeveel Amerikanen ervan gebruik maken. Ook is nog niet bekend wat het digitale fotoalbum in Nederland gaat kosten.

Hoge verwachtingen

Uitendaal heeft wel hoge verwachtingen van de dienst. "Je ziet een enorme toename in het aantal digitale camera's en mobiele telefoons met een camera erin. De opslagmogelijkheden zijn meestal echter vrij beperkt. Op het internet kunnen duizenden plaatjes worden gezet."

Kodak is niet de enige die in het internet een goed medium ziet voor het opslaan van foto's. Internetaanbieder Wanadoo gaf klanten al eerder de mogelijkheid foto's op het internet te zetten en via de winkelketen Kruidvat is het mogelijk digitale foto's via internet te versturen en te laten afdrukken.

Digitale camera's

De verkoop van digitale camera's is het afgelopen jaar enorm gestegen. Volgens schattingen van Photo Marketing Association zijn er vorig jaar 50 miljoen verkocht, 64 procent meer dan in 2002. Marktleider is Sony met een marktaandeel van 22 procent, Kodak volgt met 20 procent.

De verkoop van mobiele telefoons met een camera erin is ook enorm. Volgens verwachting hebben in 2007 ongeveer 250 miljoen Europeanen zo'n apparaat. Dat wil zeggen dat twee op de drie mobieltjes foto's kunnen maken.