AMSTERDAM – Er heerst onduidelijkheid over de populariteit van aandelen in Facebook voorafgaand aan de beursgang van het sociale netwerk. Anonieme bronnen spreken elkaar tegen.

Zo vertellen diverse bronnen aan Bloomberg dat de interesse in aandelen nog tegenvalt. Dit omdat investeerders zich zorgen zouden maken om de inkomsten bij Facebook.

Zo zouden er tijdens gesprekken met Facebook zorgen geuit zijn over de groei van de advertentie-inkomsten. Die zouden niet meegroeien met het ledenaantal. Ook zou het sociale netwerk zelf gezegd hebben dat de optimistische voorspellingen van het bedrijf mogelijk niet uitkomen.

337 miljoen aandelen

Tegelijkertijd heeft Reuters een verhaal gepubliceerd op basis van een andere anonieme bron. Die stelt dat er juist te veel interesse is in aandelen. In totaal zullen 337 miljoen aandelen uitgegeven worden voor een prijs van 28 tot 35 dollar. Daarmee haalt Facebook ongeveer 10 miljard dollar op.

Er is volgens de bron echter zoveel interesse dat die ruim 300 miljoen aandelen niet genoeg zijn. De waarde van het bedrijf wordt geschat op ongeveer 100 miljard dollar. De beursgang wordt op 17 mei verwacht.

Betaalde apps

Facebook doet er in ieder geval alles aan om investeerders te overtuigen van inkomsten naast advertenties. Donderdag werd de applicatiewinkel App Center aangekondigd. Een plek waar gebruikers apps voor het sociale netwerk kunnen vinden.

Er zullen dan ook betaalde apps aangeboden worden waarvan Facebook 30 procent van de inkomsten opeist.

Geruchten

Bovendien gaan er geruchten dat Facebook een dienst aan het testen is waarbij gebruikers een klein bedrag kunnen betalen om hun post meer aandacht te geven. Dan wordt het bericht bijvoorbeeld prominenter geplaatst in het nieuwsoverzicht van anderen. Dit kan aantrekkelijk zijn voor bedrijven.

Daarnaast nam Facebook onlangs de populaire app Instagram over voor 1 miljard dollar. Wederom een anonieme bron laat vrijdag aan Reuters weten dat Twitter en Google door de Amerikaanse toezichthouder FTC zijn ondervraagd over de overname.

Het is overigens gebruikelijk de FTC partijen uit de markt ondervraagd bij een grote overname.