CANNES - De aanbieder van mobiele telefonie Orange komt in de tweede helft van dit jaar met de nieuwe generatie mobiele telefonie (umts) in Frankrijk en Groot-Brittannië. In diverse steden van deze twee landen is maandag begonnen met het testen van umts.

Wanneer Orange in Nederland umts-diensten gaat leveren, is nog niet bekend. In de tweede helft van dit jaar wordt een testcentrum geopend. Dat heeft het telecombedrijf maandag laten weten tijdens het telecomcongres 3GSM in Cannes.

Met umts is snel internet mogelijk, bijvoorbeeld om spelletjes te spelen of e-mail te bekijken. Ook het voeren van een videogesprek is mogelijk. Daarbij zien de bellers elkaar. "Eind dit jaar is er dekking in twintig Franse steden en in tien Britse", zo zei Thierry Breton, directeur van France Telecom, het moederbedrijf van Orange, en bestuurslid van Orange. In 2009 moet er een dekking zijn van 90 procent.

Het telecombedrijf richt zich in eerste instantie op de zakelijke klanten. "Zij zullen het meeste gebruik van umts maken. Daarom is er vooral dekking op vliegvelden, stations en in hotels", aldus Breton. Hij wil nog niet zeggen wat een mobiele telefoon met umts-ondersteunig gaat kosten. "We bieden twee modellen mobiele telefoons aan en een kaart voor in de laptop."

Concurrent Vodafone biedt sinds vorige week maandag ook umts-kaarten voor de laptop aan, in Nederland en enkele andere Europese landen. Orange is in Nederland nummer vier op de markt voor mobiele telefonie met 1,3 miljoen klanten.