AMSTERDAM - Facebook gaat de komende weken een speciaal App Center uitrollen. Daarin kunnen leden gemakkelijker applicaties voor het sociale netwerk vinden. Ook kunnen er dan betaalde apps aangeboden worden.

Dat blijkt uit een blog gericht aan ontwikkelaars van Facebook-apps.

De komende weken moet het App Center wereldwijd zichtbaar worden voor gebruikers. De applicatiewinkel is te vinden in de web-, iPhone en Androidversie van Facebook.

"Het App Center moet ontwikkelaars een nieuwe manier geven om hun apps te laten groeien en moet zorgen dat diverse soorten apps succesvol kunnen worden", zo schrijft het bedrijf in de blog. Tot nu toe zijn vooral games populair op het sociale netwerk.

Waardering

Ontwikkelaars krijgen in de applicatiewinkel beter inzicht in hoe hun apps gewaardeerd worden. Facebook houdt de score die gebruikers geven bij, maar geeft ook inzicht in de betrokkenheid van deze gebruikers.

Apps die goed beoordeeld worden zullen prominenter worden weergegeven. Slecht beoordeelde apps zijn helemaal niet zichtbaar tenzij er naar gezocht wordt. Leden kunnen bovendien specifiek zoeken naar apps die geschikt zijn voor het apparaat waar zij gebruik van maken.

"Als een app installatie vergt, worden mensen automatisch doorverwezen naar de App Store of Google Play."

Betaalde apps

Naast gratis apps waarbij in het programma zelf aankopen kunnen worden gedaan, zal Facebook ook betaalde apps introduceren. Deze betalingen dienen gedaan te worden met Facebook Credits. Net als bijvoorbeeld Apple, vraagt Facebook 30 procent van de inkomsten van ontwikkelaars.

Deze stap is belangrijk voor de beursgang die later deze maand verwacht wordt. Facebook haalt verreweg de meeste inkomsten uit advertenties. Investeerders zien graag meer inkomstenbronnen en zekerheid dat er geld binnenkomt.

App Center Facebook