TOKIO - Elektronicagigant Sony heeft over het afgelopen boekjaar, dat loopt tot en met maart, een verlies van ruim 456 miljard yen (zo'n 4,4 miljard euro) geleden.

Dat blijkt uit de definitieve cijfers die het bedrijf donderdag bekendmaakte. Vooral de tv-activiteiten deden het slecht.

Het concern had daarnaast last van ongunstige wisselkoersen, economische problemen in onder meer Europa en de gevolgen van de verwoestende Japanse aardbeving en tsunami. Bovendien konden nieuwe producten pas later op de markt worden gebracht, omdat fabrieken in Thailand waren overstroomd.

Sony maakte eerder al bekend ongeveer 10.000 banen te gaan schrappen. Daardoor hoopt het bedrijf in het huidige jaar terug in de zwarte cijfers te komen en rekent het op een positief resultaat van zo'n 30 miljard yen (291 miljoen euro).

Op de schop

Sinds 1 april heeft Sony een nieuwe CEO. Kazuo Hirai kondigde in april direct flinke veranderingen aan. Zo wordt gefocust op camera's, mobiel en gaming. Deze drie producttakken moeten in 2014 goed zijn voor 85 procent van de inkomsten.

De noodlijdende tv-afdeling gaat ook op de schop. Er zullen vooral minder modellen uitgebracht worden. Het aantal moet nog dit jaar met 40 procent verminderd worden. Het bedrijf hoopt naast in Europa, Azië en Noord-Amerika de komende jaren ook actiever te worden in opkomende markten.