AMSTERDAM - De PvdA roept Eurocomissaris Neelie Kroes op om zo snel mogelijk een voorstel te doen voor Europese netneutraliteit. Ook D66 ziet het liefst zo snel mogelijk actie.

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies doet de oproep woensdag nadat dinsdagavond ook de Eerste Kamer in Nederland instemde met netneutraliteit in de Telecomwet.

Providers mogen door de wet geen heffing vragen voor bijvoorbeeld WhatsApp of Skype. Ook mogen diensten niet geblokkeerd of langzamer gemaakt worden.

Kroes gaat binnen Europa over de Digitale Agenda en noemde de wet in Nederland eerder prematuur.

Definitief rapport

Kroes en de Europese Commissie willen wachten tot een definitief rapport over de situatie in Europa gepresenteerd wordt. Dat gebeurt naar verwachting later dit jaar. Uit voorlopige conclusies bleek medio maart al dat in Europa regelmatig internetverkeer geblokkeerd of afgeknepen wordt.

"Het is nu aan commissaris Kroes om een voorstel te doen voor Europese netneutraliteit", vindt Merkies. "Als je wacht op het definitieve rapport loop je permanent achter de feiten aan. Het is nu tijd om actie te ondernemen op Europees niveau zodat noodwetten zoals de Nederlandse niet langer nodig zijn."

D66 steunt PvdA in de oproep en zou het liefst zo snel mogelijk een voorstel zien. "Ik denk alleen niet dat Kroes haar standpunt nu verandert. Ze zal wachten op het rapport", aldus D66-Europarlementariër Marietje Schaake. "Dat rapport zou er eigenlijk eerder moeten komen, ik begrijp niet waarom dat zo lang moet duren."

Open

In een recente toespraak zei Kroes nog wel over netneutraliteit: "We moeten de toegang tot internetdiensten open houden. Mensen moeten weten waar ze voor betalen. Bovendien moet er gemakkelijk gewisseld kunnen worden tussen providers en moet er altijd een optie beschikbaar zijn waarbij het volledige ongelimiteerde en beste aanbod geboden wordt."