
Ook sociale media zwijgen over aftappen
Maandag bleek voor de tweede keer dat minister Opstelten en staatssecretaris Teeven niet willen ingaan op vragen van GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed.
Hij wil weten hoe vaak sociale media afgetapt worden door politie en justitie. Het ministerie wil dit niet vertellen omdat dit niet in het belang zou zijn van de opsporing. "Onder meer omdat het risico bestaat dat personen hun gedrag op deze informatie gaan afstemmen", aldus staatssecretaris Fred Teeven.
Verplicht
GroenLinks wil nu zelf in gesprek gaan met de bedrijven achter sociale media, maar Hyves en Facebook willen in ieder geval geen inzage geven in de cijfers. "Facebook geeft hier geen commentaar op", is de enige reactie van het sociale netwerk op vragen van NU.nl. Hyves gaat iets uitgebreider op de situatie in.
"We zijn verplicht om mee te werken aan dergelijke vorderingen. We zijn hier wel streng in: vorderingen moeten aan bepaalde eisen voldoen en als de vordering niet voldoet leveren we geen gegevens", aldus een woordvoerder.
"We doen geen uitspraken over het aantal vorderingen dat we ontvangen." Wel laat Hyves weten dat er een kleine afname van het aantal verzoeken te zien is door een efficiëntieslag bij de politie.
Notificatieplicht
Dinsdag werd ook duidelijk dat er geen controle is op de notificatieplicht bij het aftappen van sociale media. Politie en justitie zijn verplicht na het aftappen de betreffende gebruiker in te lichten, maar of dit gebeurt wordt niet bijgehouden in een centraal systeem.
Hyves laat weten zelf gebruikers niet te informeren. "Dat is de verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie."