AMSTERDAM - De oorzaak van spam, ongevraagde e-mail die soms kwetsend is of virussen bevat, ligt dichter bij huis dan vaak wordt gedacht. Computerblad PC-Active ontdekte in Nederland een levendige handel in e-mailadressen.

Met miljoenen tegelijk worden deze adressen op spam-cd's geplaatst. De verspreiding van deze cd's is de belangrijkste reden voor de snelle toename van ongewenste post in de laatste maanden. Bovendien is nu ook duidelijk waarom sommige gebruikers heel veel, en andere helemaal geen last hebben van spam.

PC-Active heeft op een aantal cd-roms met e-mailadressen de hand weten te leggen. Op de speciaal ingerichte website www.pc-active.nl/spam kunnen computergebruikers zelf controleren of hun gegevens op deze cd's voorkomen.

"Door de verspreiding van spam-cd's liggen de privé-gegevens van half Nederland op straat" zegt Frank Meurs, hoofdredacteur van PC-Active. "Nu al bestaat zo'n 60 procent van de electronische post uit ongewenste reclame, er is gewoon een praktische noodzaak maatregelen te nemen".