AMSTERDAM - Door een tekort aan materiaal dreigen de prijzen van lcd-schermen dit jaar drastisch te stijgen, daarvoor heeft onderzoeksbureau Provizio gewaarschuwd. De vraag naar platte beeldschermen is zo groot dat de onderdelen op raken.

Het ontbreekt vooral aan 'moederglas', één van de hoofdcomponenten van de liquid-crystal displays (lcd's). Volgens de technologiesite ZDNet

Een andere oorzaak is de sluiting van de grote fabriek NH Techno Glass dat ongeveer tien procent van het wereldwijde aanbod van moederglas produceerde. NH Techno Glass leverde onder meer Fujitsu en Samsung-beeldschermen.

Jaren

Het tekort aan materialen kan nog tot in 2003 duren, volgens Provizio. "Hetzelfde gebeurde in 1999 toen er een tekort ontstond. Dat was pas in 2000 weggewerkt. In 2001 was er vervolgens een overproductie", weet een woordvoerder van Provizio te vertellen.

Van het moederglas is begin van het jaar 2000 600.000 vierkante meter gebruikt. Twaalf maanden later was dat al gestegen tot 800.000 vierkante meter. Daarna zou de vraag maandelijks met tien procent gestegen zijn.

/NETLCD-schermen worden goedkoper