AMSTERDAM -  De FBI wil dat sociale netwerken en andere communicatiediensten verplicht worden om een backdoor aan hun producten toe te voegen zodat de overheid eenvoudiger toezicht kan houden op diens gebruikers.

Het heeft bedrijven als Google, Microsoft en Yahoo daarom gevraagd om het wetsvoorstel die dat mogelijk moet maken niet tegen te werken.

Dat meldt Cnet.

De FBI zou in gesprekken met bedrijven, het Witte Huis en Amerikaanse senatoren hebben gezegd dat het door moderne communicatiemiddelen, zoals internet, moeilijk is om verdachte Amerikanen af te luisteren.

Uitbreiden

Telecomaanbieders en internetproviders zijn al sinds 1994 verplicht om de FBI de communicatie van gebruikers via een backdoor te laten afluisteren. De FBI wil die wet (Communications Assistance for Law Enforcement Act) nu uitbreiden naar sociale netwerksites, VoIP, instant messaging en e-mailproviders.

"Als u een dienst, product of applicatie maakt waarmee een gebruiker kan communiceren, krijgt u het voorrecht om die extra code toe te voegen" , zegt een industrievertegenwoordiger die het wetsvoorstel heeft gelezen tegen Cnet. Volgens een tweede bron geldt de verplichting alleen als een bepaald aantal mensen gebruikmaakt van de dienst.

Voorstel

Het wetsvoorstel, dat goedgekeurd door het ministerie van Justitie, is een onderdeel van wat de FBI intern de 'National Electronic Surveillance Strategy noemt. Het Witte huis heeft het voorstel nog niet naar de Senaat gestuurd, waar er gestemd moet worden over het plan.

Microsoft zegt dat het onderwerp door lobbyisten gevolgd wordt. Facebook, Google en Yahoo wilden niet reageren.