AMSTERDAM – Na Ziggo begint ook KPN met een heel beperkte uitrol van een 4G-netwerk in Nederland. Zakelijke klanten in de regio Utrecht en Den Haag kunnen vanaf 11 mei het snellere mobiele internet afnemen.

Dat laat KPN vrijdag weten.

Ziggo maakte eerder deze week bekend 4G in Oss, Breda en Zwolle uit te rollen. Ook in dit geval gaat het alleen om zakelijke klanten en is apparaat die 4G ondersteunt in Nederland bijzonder schaars.

KPN biedt in tegenstelling tot Ziggo wel een dongel die 4G ondersteunt waardoor klanten ook daadwerkelijk zonder moeite gebruik kunnen maken van het snellere internet.

Snelheden

De providers voldoen met de eerste uitrol van een 4G-netwerk aan de eisen van de vergunning voor de opvolger van 3G. Bij KPN kunnen snelheden behaald worden van 50 Mbps down en 25 Mbps up. Bij Ziggo gaat het om respectievelijk 100 en 40 Mbps.

KPN laat in de verklaring weten dat het de ambitie heeft om alle klanten 'een gedegen en betrouwbaar 4G-netwerk' te bieden, maar begint dus op beperkte schaal. Wel zal binnenkort een pilot gelanceerd worden waarbij een groep intensieve klanten op het netwerk worden gezet.