AMSTERDAM – Nokia klaagt HTC en Blackberryfabrikant RIM aan om patenten waarvoor het bedrijf niet verplicht is licenties uit te geven.

Dat blijkt uit een reactie van Nokia tegenover NU.nl.

Woensdag werd bekend dat HTC, RIM en Viewsonic aangeklaagd worden door het Finse bedrijf vanwege het schenden van 45 patenten. Tot nu toe was onduidelijk hoe het zat met eventuele licenties op deze patenten.

HTC laat weten dat het al sinds 2003 licenties afneemt rond draadloze technieken. Nokia stelt dat het bij de aanklachten tegen HTC en RIM niet gaat om standaard essentiële patenten waarvoor licenties aan concurrenten moeten worden uitgegeven.

Geen verplichting

"We zijn bereid te luisteren naar de creatieve ideeën van de andere partijen om de situatie op te lossen, maar we hebben geen verplichting licenties uit te geven", aldus Nokia.

Bij standaard essentiële patenten gaat het om zulke belangrijke technieken dat concurrenten ze moeilijk niet kunnen gebruiken. De bezitter van het patent is daarom verplicht op een eerlijke manier licenties uit te geven. Hier is daar volgens Nokia dus geen sprake van.

"Ons doel is het ongeautoriseerde gebruik van onze technieken te stoppen."

Licenties uitgeven

Wat betreft de zaak tegen Viewsonic gaat het wel om de standaardpatenten. "We zijn bereid licenties uit te geven zoals afgesproken toen ze essentieel werden verklaard. Viewsonic heeft tot dusver geweigerd met ons in discussie te gaan over licenties."

Het is wat betreft de zaken tegen HTC en RIM nog niet duidelijk of Nokia uiteindelijk ook zal weigeren licenties uit te geven mochten de partijen daarom vragen. HTC liet donderdag weten pas met een inhoudelijke reactie te komen als de aanklacht bij het bedrijf binnen is.