AMSTERDAM - Oracle weigert de rechtszaak met HP rond microprocessoren te schikken. Een rechter vergelijkt de zaak met een het einde van een huwelijk.

Reuters was bij de behandeling van de zaak aanwezig en stelt dat de advocaat van Oracle heeft laten weten dat er geen schikking komt.

"Dat gaat niet gebeuren", aldus advocaat Dan Wall. HP wil een schadevergoeding van 4 miljard dollar. De bedrijven liggen met elkaar overhoop omdat Oracle de processor Itanium niet meer ondersteunt terwijl dat volgens HP wel de afspraak was.

De computerfabrikant beschuldigt Oracle ervan dat het op deze manier probeert meer klanten voor de eigen computers te krijgen. Volgens Oracle werd de ontwikkeling van software voor Itanium stopgezet omdat chipmaker Intel aangekondigd had dat deze chips een aflopende zaak waren.

Geheim contract

Oracle beschuldigt HP inmiddels van het afsluiten van een geheim contract met Intel waardoor pc’s met een Itanium-processor toch nog gemaakt worden.

Hoe dan ook weigert Oracle te schikken. De advocaat noemt de eis van 4 miljard bovendien buiten proportie. Beide partijen hoopten voor de definitieve rechtszaak gelijk te krijgen van de rechter, maar die weigerde zich voortijdig uit te spreken.

Huwelijk

De zaak staat voor eind mei op de planning. "Deze rechtszaak is vergelijkbaar met het einde van een huwelijk", liet rechter James Kleinberg wel weten. "Jullie zouden een schikking serieus moeten overwegen", raadde hij aan.

Oracle weigert dat dus. HP ging niet direct op een schikking in, maar stelde in ieder geval present te zijn bij de verplichte gesprekken over een overeenkomst.