AMSTERDAM – KPN-klanten maakten maandag tijdens Koninginnedag 50 procent meer gebruik van mobiel internet dan vorig jaar. T-Mobile zag meer dataverkeer dan op normale dagen.

KPN maakte de cijfers dinsdag bekend in een blog.

Op de drukste momenten van de dag werd er iedere seconde 300 MB aan data van en naar KPN-klanten gestuurd. Het totaal aantal uur aan mobiele gesprekken lag met 470.000 uur iets lager dan vorig jaar.

Opvallend is dat er op een gemiddelde maandag zo’n 20 Terabyte aan data verstuurd wordt. Meer dan tijdens 15 Terabyte tijdens Koninginnedag. Toch is het volgens KPN drukker op het netwerk omdat het verkeer veel meer op specifieke plekken verstuurd wordt.

Extra drukte

Zo is er in de grote steden als Amsterdam en Rotterdam extra drukte. “Maar ook op bepaalde pleinen in bijvoorbeeld Arnhem is het op Koninginnedag heel druk”, aldus een woordvoerder van KPN.

Door de drukte ontstond er op diverse plekken file op het netwerk. Daardoor konden sommige klanten problemen ondervinden bij mobiel internet en bellen. “Soms moesten klanten het een paar keer proberen voor er verbinding was”, legt de woordvoerder uit.

T-Mobile

T-Mobile laat dinsdag weten dat het ook bij hen drukker was op het netwerk. De provider vergelijkt zondag en maandag met een normaal weekend. Het aantal telefoongesprekken steeg met 20 procent, er werden 15 procent meer sms'jes verstuurd en 13 procent meer datasessies opgestart.

Een vergelijking met vorig jaar maakt T-Mobile niet.