AMSTERDAM – Facebook biedt gebruikers vanaf vandaag de mogelijkheid aan hun vrienden te laten weten of ze orgaandonor zijn. Leden kunnen dit aan hun Facebookprofiel toevoegen.

Dat laat oprichter Mark Zuckerberg dinsdag weten.

“We hadden nooit gedacht dat wat begon als een klein netwerk zou uitgroeien tot een krachtige dienst voor communicatie en het oplossen van problemen”, zo schrijft Zuckerberg. Hij verwijst daarmee naar de rol van Facebook in de Arabische Lente en na de aardbeving en tsunami in Japan.

Vanaf vandaag kunnen gebruikers aangeven of zij orgaandonor zijn. Facebook hoopt zo meer bewustzijn te creëren voor orgaandonatie. Ook wordt er een link aangeboden waar mensen zich kunnen registreren als ze nog geen donor zijn.

De mogelijkheid geldt voorlopig alleen voor Facebookleden in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Andere landen volgen later.

Orgaandonors kunnen ook laten weten sinds wanneer en waarom ze donor zijn. Ook is het mogelijk om de informatie met bepaalde groepen te delen, maar dat geldt voor alle gegevens die op Facebook staan.