AMSTERDAM - Google was zich ervan bewust dat een van zijn werknemers een omstreden functie in Street View had ontwikkeld waardoor er zonder toestemming gegevens van internetgebruikers werden verzameld.

Het internetbedrijf heeft altijd ontkend dat het wist waar de medewerker mee bezig was.

Dat schrijft The LA Times op basis van het volledige onderzoek van de Federal Communications Commission (FCC) dat zaterdag vrijgegeven werd.

De anonieme ontwikkelaar, die zich op het Vijfde Amendement beriep en dus niet hoeft te getuigen, zou twee andere ontwikkelaars verteld hebben dat er gegevens verzameld werden in Street View. In het rapport staat ook dat de werknemer in oktober 2006 een document heeft ingediend waarin precies stond wat hij van plan was.

Goedgekeurd

Managers van het Street View-project hebben de FCC- onderzoekers verteld dat ze het voorstel nooit gelezen hebben. Een senior manager van Street View zei dat hij het document al had goedgekeurd voordat het geschreven was.

De zoekgigant heeft altijd beweerd dat het fouten waren van een ongeautoriseerde ontwikkelaar en dat de data niet is gebruikt voor zijn producten. In het onderzoek staat echter dat de data offline geanalyseerd zou worden voor gebruik in andere initiatieven. Volgens Google is dat nooit gebeurd.

Boete

Ook zegt Google dat het niets illegaals heeft gedaan met het verzamelen van de gegevens, maar weigerde de FCC toen de instantie vroeg om de verzamelde data te zien. Volgens het internetbedrijf zou het daarmee privacywetten overtreden.

De FCC en Federal Trade Commission (FTC) zijn het ermee eens dat Google niet illegaal bezig is geweest, omdat de verzamelde informatie niet versleuteld was. Het bedrijf moet wel een boete van 25.000 dollar betalen voor het belemmeren van het onderzoek.

Privacyregels

Een woordvoerder van Google zegt tegen The New York Times dat de privacyregels nu veel strenger zijn geworden. Dat is onder meer het gevolg van de controverse rondom Street View.

Google is in de VS nog steeds in het bezit van de persoonlijke gegevens. Het bedrijf zegt dat het de bedoeling is om de data te vernietigen zodra regelgevers daar toestemming voor geven.Het onderzoek in de VS is inmiddels gesloten. In Nederland heeft de zoekgigant de gegevens van de 3,6 miljoen Nederlandse wifi-routers die het bedrijf met Street View-auto's heeft verzameld al wel vernietigd.