AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie Arnhem heeft bij het offline halen van de website van voormalig krakersbolwerk Grote Broek in Nijmegen ook honderden andere sites op zwart gezet.

Dat meldt Webwereld.

Grote Broek zette een poster op zijn website waarin de ‘Hang the Queen thema-avond. werd gepromoot. Op de foto staat koningin Beatrix met een strop om haar nek.

Het Openbaar Ministerie kon de poster niet waarderen en de hostingprovider heeft woensdag op last van het OM in Arnhem de website op zwart moeten zetten. Om dit voor elkaar te krijgen werd het IP-adres geblokkeerd waardoor honderden andere kraaksites die op dezelfde server gehost zijn ook offline gingen.

De Grote Broek reageert kwaad. “Zonder de juiste mensen in te lichten heeft het Ministerie op draconische wijze hun macht misbruikt. Als wij op een normale manier waren ingelicht dat de bewuste afbeelding strafbaar was, hadden wij hier naar kunnen handelen”, zegt Stoffel Spiering, webhost van de site tegen Webwereld.

Reactie OM

Het OM verklaart dat het dwangbericht tegen één site was gericht en dat de provider er zelf voor heeft gekozen om het volledige IP-adres waar de betreffende site aan hangt en daarmee ook honderden andere sites te blokkeren.