AMSTERDAM - Google wordt mogelijk aangeklaagd voor misbruik van zijn machtspositie binnen de zoekmarkt.De Amerikaanse toezichthouder FTC (Federal Trade Commission) zou zich daarop voorbereiden.

Dat meldt The New York Times.

De FTC startte vorig jaar en onderzoek naar de handelspraktijken van het bedrijf en zou zich nu voorbereiden op een rechtszaak.

De commissie heeft een bekende aanklager ingehuurd om het antitrustonderzoek over te nemen. Het gaat om Beth A. Wilkinson, voormalig officier van justitie en aanklager in de zaak tegen Timothy McVeigh, de man van de aanslag in Oklahoma City.

De voorzitter van de FTC zegt dat het aannemen van een aanklager niet per se betekent dat het ook tot een rechtszaak komt.

Benadelen

Het onderzoek van de toezichthouder richt zich op misbruik van de machtspositie op de zoekmarkt. Google zou het concurrenten bewust lastig maken door eigen diensten hoger in de zoekresultaten te weergeven en op die manier andere bedrijven benadelen op de advertentiemarkt.

Onder meer Apple en Yelp zijn door de toezichthouder ondervraagd. Zo wil de FTC van Apple weten wat de afspraken zijn met Google over het gebruik van de zoekmachine op iPhones en iPads. 

Ook Europa onderzoekt klachten van diverse bedrijven over machtsmisbruik van het bedrijf.Google heeft de beschuldigingen altijd ontkend.