AMSTERDAM - Google raamde in 2010 dat 35 procent van de omzet gehaald zou worden uit inkomsten buiten de zoekmachine om.

Drie andere niet zoek-gerelateerde onderdelen van het bedrijf, waaronder handel, zouden ieder vijf miljard dollar moeten opleveren. Dat meldt persbureau Reuters

Dit blijkt uit interne documenten die zijn gebruikt in een rechtszaak tussen Oracle en Google over smartphone technologie.

Inkijk

De documenten geven een zeldzame inkijk in de ambitieuze plannen van het internetbedrijf om uit te breiden naar nieuwe markten en daardoor minder afhankelijk zijn van de zoekmachine gerelateerde inkomsten.

Online handel en een initiatief om Google diensten aan te bieden op televisie, waren in die tijd belangrijke pijlers in de groeiplannen. Maar volgens analisten hebben geen van die beide onderdelen de groeiverwachtingen van Google waargemaakt.

Android

Andere documenten laten zien dat inkomsten uit Android via advertenties in 2009 16,8 miljoen dollar bedroegen. In 2010 werd dit opgeschroefd naar ruim 131 miljoen dollar. Met de iPhone en iPad werd in 2010 ruim twee keer zoveel verdiend, 281 miljoen dollar.

Google vreesde ook de samenwerking van Facebook en Bing, de zoekmachine van Microsoft. “Facebook-Bing gebruikers zouden Google kunnen overslaan”, zo is te lezen in de documenten. Ook zijn volgens Google de inkomsten uit het produceren van software voor bedrijven ‘teleurstellend’.

Een woordvoerder van de zoekmachine gigant benadrukte dat de documenten niet het huidige beleid van Google weerspiegelen. “Onze industrie ontwikkelt zich razendsnel, net zoals onze ideeën voor verschillende producten en diensten”, aldus de zegsman.