AMSTERDAM - Internetprovider MSN heeft vrijdag enkele websites uit de lucht gehaald die oproepen tot de jihad, de heilige oorlog van de islam. Volgens MSN-woordvoerder Abdeluheb Choho is het in strijd met het gebuikersreglement om op de sites op te roepen tot geweld, racisme of andere illegale activeiten.

Op de desbetreffende sites worden moslims opgeroepen zich voor te bereiden. In een van de berichten hoopt de schrijver dat 1 procent van de moslims aan de oproep gehoor zal geven: "1 procent van 1,3 miljoen is toch 13.000 man. Als wij gaan kijken wat 19 man hebben aangericht op 11 september, dan zullen wij begrijpen dat we met 13.000 man veel kunnen bereiken."

In een andere groep worden moslims opgeroepen een schietcursus te volgen. De auteur noemt vervolgens een lijstje met schietbanen in Nederland waar zo'n cursus gevolgd kan worden. "Praat daar niet over de islam en verricht uw salaat (bidritueel red.) in het geheim. U gaat naar de schietbaan voor voorbereiding op de jihad en niet om mensen tot de islam uit te nodigen", zo wordt de lezer tot terughoudendheid gemaand. Nederlanders, omschreven als 'kafir (ongelovige red.) varkens, zijn verdwaasd door hun perversies en lafheid', meent een ander.

Volgens Choho is het onmogelijk alle websites die MSN host te monitoren op opruiende teksten. "Op MSN zijn 200.000 groepen actief. Wij willen mensen juist een platform bieden om vrij te kunnen te communiceren. Maar zodra we melding krijgen dat er iets niet in de haak is, halen we de site meteen uit de lucht en stellen we een onderzoek in", aldus Choho.

De internetprovider neemt geen contact op met de beheerder van sites die uit de lucht worden genomen. Ook komen overtreders van het gebruikersreglement niet op een zwarte lijst, omdat het te makkelijk zou zijn om onder een nieuwe naam een nieuwe site te openen. "In plaats daarvan hanteren we een ontmoedigingsbeleid", zegt de woordvoerder.

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) zegt deze internetsites nauwlettend te volgen. "Het heeft zeker onze aandacht, maar het is lastig te verbieden. Het is aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of dergelijke teksten strafbaar zijn", aldus een woordvoerder.

Het landelijk parket van het OM heeft de zaak in onderzoek en wil nog geen reactie geven. "Veel van dit soort dingen vallen onder de vrijheid van meningsuiting", aldus woordvoerder Wim de Bruin. Minister Donner van Justitie heeft in augustus 2003 een wetswijziging doorgevoerd die het mogelijk maakt mensen die zich schuldig maken aan het werven voor de jihad maximaal vier jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.