AMSTERDAM - De Stichting Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) wil met Nederlandse universiteiten samenwerken om de handel in illegale software, muziek en films aan te pakken.

Op veel Nederlandse universiteiten vindt volgens de stichting aanzienlijke handel in illegale computerbestanden plaats. Brein werkt al sinds twee weken samen met de Universiteit Twente (UT).

De directeur van de organisatie, T. Kuik, noemde eerder dit jaar deze universiteit een van de grootste Europese centra voor de verspreiding van illegale computerbestanden.

"Stichting Brein kijkt of er illegale bestanden op een computernetwerk van een universiteit staan. Dan lichten wij de instantie in, die dan de dader waarschuwt of desnoods hardere maatregelen treft", vertelt Kuik.

Erg rustig

In twee gevallen heeft Brein de UT gewaarschuwd voor misbruik van haar computernetwerk. "De universiteit heeft toen ingegrepen. De maatregel werkt, want het is sinds de invoering van de maatregel erg rustig in Enschede", aldus de directeur.

Andere universiteiten staan volgens Brein welwillend tegenover haar voorstel. "Universiteiten willen geen aansprakelijkheid accepteren, maar wensen wel een einde te maken aan de handel. De Rijksuniversiteit Groningen heeft ons bijvoorbeeld al gebeld om te vragen wat ze aan de illegale handel kan doen", meldt Kuik.

De universiteit vindt het een prima voorstel van Brein. "Wij hebben geen compleet overzicht van wat er op ons netwerk plaatsvindt. Brein kan ons daarbij goed helpen", zo laat een woordvoerder van de universiteit weten.

/NETStichting Brein wil zelf Twentse softwarepiraten opsporenStudenten bedreigen Planet Internet'Twentse studenten handelen in illegale software'