AMSTERDAM - Facebook gaat samenwerken met beveiligingsbedrijf Sophos om gebruikers te beschermen tegen links die leiden naar malware of kwaadaardige sites.

Dat maakte Sophos woensdag bekend.

Het gaat niet om een exclusieve samenwerking, zo maakte Facebook vorig jaar al bekend dat het samenwerkt met beveiligingssoftwarebedrijf Websense om links op Facebookpagina's te scannen op malware.

Database

Het sociale netwerk gaat nu ook gebruikmaken van de reputatieservice van Sophos om te bepalen of een veel gedeelde link kwaadaardig is. Facebook raadpleegde al zijn eigen database als gebruikers op een link klikken en vanaf woensdag zal het beveiligingsbedrijf die aanvullen met gegevens over kwaadaardige url’s.

Als blijkt dat een link op Facebook verdacht is, krijgen gebruikers een waarschuwing te zien. De waarschuwing geeft gebruikers de optie om op eigen risico door te gaan, naar het vorige scherm terug te keren of meer informatie te krijgen over waarom het een verdachte link is.

Voor Mac-gebruikers is er de mogelijkheid om gratis Sophos Anti-Virus te downloaden.

Verbeteren

Facebook zegt blij te zijn met de samenwerking. “Wij zijn ervan overtuigd dat we de beveiliging voor Facebook-gebruikers verder kunnen verbeteren dankzij de toevoeging van de toonaangevende beveiligingsgegevens en –expertise van Sophos”, aldus Joe Sullivan, hoofd beveiliging van het bedrijf.