AMSTERDAM - De beursgang van Facebook dreigt uitgesteld te worden vanwege de reeks overnames van het sociale netwerk.

Dat melden persbureau Reuters en de Amerikaanse nieuwszender CNBC op basis van bronnen bij het bedrijf.

Het internetbedrijf zou van plan zijn om 14 mei de stap naar de beurs te zetten en vanaf 7 mei een promotietour te starten om investeerders warm te maken.

Die plannen worden volgens bronnen uitgesteld omdat oprichter Mark Zuckerberg te druk was met overnames en zich daardoor niet kon focussen op de beursgang. 

Overnames

Facebook betaalde onlangs 1 miljard dollar voor fotodienst Instagram en afgelopen week maakte het sociale netwerk bekend dat het honderden patenten van Microsoft overneemt voor 550 miljoen dollar.

Potentiële investeerders moeten nu ongeveer een week langer wachten om een glimp van Facebooks roadshow te krijgen, omdat het bedrijf de gevolgen van de overnames met de toezichthouder Securities and Exchange Commission moet bespreken, aldus de bron van Reuters.

De SEC is momenteel bezig met het bekijken van Facebooks beursaanvraag. De beurswaakhond moet de documenten eerst goedkeuren voordat het bedrijf kan beginnen met het verkopen van aandelen.

Juni

Facebooks entree op de aandelenbeurs zal vermoedelijk in juni zijn, meldt CNBC, omdat eind mei Memorial Day is in de VS en investeerders dan minder snel aandelen kopen.

Het acht jaar oude bedrijf mikt met het naar de beurs brengen van een deel van de aandelen op een opbrengst van maximaal 10 miljard dollar, waarmee het hele bedrijf een marktwaarde heeft van 100 miljard dollar.