DEN HAAG – In de rechtszaak tussen Brein en de Piratenpartij eist de stichting een verbod op het aanmoedigen van mensen om internetblokkades te omzeilen. De politieke partij vreest nu juist in verkiezingstijd geen campagne te kunnen voeren.

Dat blijkt uit een rechtbankdocument dat Brein maandag bij de Rechtbank Den Haag heeft ingediend.

Eerder kreeg de stichting een verbod op het gebruik van een specifieke proxy voor elkaar. Hierdoor konden klanten van internetproviders XS4ALL en Ziggo de blokkade van The Pirate Bay omzeilen.

Geen informatie

In dezelfde procedure wil Brein nu meer bereiken. Zo eist de stichting een verbod op “het aanmoedigen van het publiek, waaronder gebruikers voor wie de toegang tot The Pirate Bay door hun ISP geblokkeerd is, om die blokkade te omzeilen”.

Specifiek gaat het om het aanbieden van “informatie met de kennelijk bedoeling om hen die onder een blokkade vallen aan te zetten tot het omzeilen van zulke blokkades.” Daarbij legt Brein in de eisen niet uit waar zulke informatie begint en waar dat ophoudt. Iedere overtreding zou bestraft moeten worden met een dwangsom van 10.000 euro.

Verkiezingen

Volgens de Piratenpartij is dat een ‘oorlogsverklaring aan politiek Nederland’. “Net nu er verkiezingen komen is dit een zwaard Damocles dat eigenlijk boven elke verkiezingsbijeenkomst hangt”, zegt Dirk Poot, voorlichter van de Piratenpartij, tegenover NU.nl. Hij vreest nu 10.000 euro per verkiezingsbijeenkomst kwijt te zijn.

“Als ik zou zeggen er is sprake van censuur dan denkt een weldenkende Nederlander hoe moeten we die censuur omzeilen? Dan heb ik aangemoedigd en zijn we in overtreding”, zegt hij dan ook. Juist zaken rond The Pirate Bay zijn belangrijk in de politieke visie van de Piratenpartij.

GeenStijl

Brein eist verder dat de Piratenpartij niet langer linkt naar sites met een directe proxy naar de The Pirate Bay. Daardoor vrezen de piraten niet meer te kunnen linken naar GeenStijl dat op de dag van het verbod de website FuckTimKuik.org in het leven riep en daarop een proxy aanbiedt.

“Dit toont perfect ons punt aan. Het begint bij een filterplicht voor ISP’s en 1-2 zaken verder zijn links naar GeenStijl verboden en kan een politieke partij zijn mening niet meer uitdragen”, betoogt Poot. “Het is duidelijk dat het evenwicht tussen fundamentele burgerrechten en auteursrechten helemaal zoek is geraakt. Thorbecke zou zich in zijn graf omdraaien als je met auteursrechten een politieke partij een spreekverbod zou opleggen.”

Slepende zaak

Brein kreeg in een ex-parte-procedure, waarbij de Piratenpartij zich niet mocht verdedigen, een verbod op de proxy van de Piratenpartij voor elkaar. Bij de uitvoering van dat verbod rekte Brein echter de regels op en stapten de politici naar de rechter. De piraten kregen gelijk. Het kortgeding dient dinsdagmiddag om 14:00 uur in Den Haag.