AMSTERDAM - Vanmiddag hoorde de rechtbank in Haarlem de pleidooien in de rechtszaak tussen Zoekmp3 en stichting Brein. Vorig jaar sommeerde Brein Zoekmp3 te stoppen met het aanbieden van links naar illegale muziekbestanden. Zoekmp3 voldeed niet aan dit verzoek en vroeg de rechter te verklaren of wat zij doen legaal is. Brein vindt de activiteit van Zoekmp3 onrechtmatig.

Brein directeur Tim Kuik zegt er het volgende over: "Het gaat hier niet om een zoekmachine maar om een site met een door Zoekmp3 zelf aangelegde verzameling links naar muziekbestanden die anders praktisch onvindbaar zijn. Deze site is een essentiële schakel in de openbaarmaking van die muziekbestanden. Daarvoor is toestemming van de rechthebbenden nodig, die is er niet en dus is wat Zoekmp3 doet onrechtmatig."

Dat er ook links naar legale muziekbestanden worden aangeboden doet volgens Brein niet ter zake. '"Wat opgevraagd wordt zijn links naar populaire muziek waarvan iedereen weet dat die niet legaal gratis te verkrijgen is. Zoekmp3 heeft na onze sommatie ook links naar legale muziek toegevoegd maar dat is een afleidingsmanoeuvre om het ware karakter van de site te verbergen."

Het betoog van Brein is als volgt: Zoekmp3 vist in de internetzee met miljoenen illegale muziekbestanden die voor een individuele gebruiker onvindbaar zijn. Links naar die bestanden worden door Zoekmp3 opgeslagen en geïndexeerd in een databestand. Ook nodigt Zoekmp3 mensen uit om muziekbestanden aan te melden zodat links naar die bestanden ook in het databestand kunnen worden opgenomen. Vervolgens stelt Zoekmp3 dat databestand met uitsluitend links naar muziekbestanden ter beschikking aan het publiek, waardoor die muziekbestanden voor het publiek toegankelijk worden.