AMSTERDAM – Youtube moet in Duitsland een filter instellen om te zorgen dat bepaalde auteursrechtelijk beschermde muziekvideo’s niet geupload kunnen worden.

Dat heeft een rechter bepaald, zo meldt AP vrijdag.

De zaak is aangespannen door GEMA, de Duitse variant van Buma/Stemra. De organisatie klaagde Youtube aan vanwege twaalf video’s waarvoor geen royalty’s betaald waren.

Volgens Youtube heeft het bedrijf geen juridische verantwoordelijkheid bij het uploaden van video’s. Eventuele inbreukplegende video’s worden na melding offline gehaald.

De Duitse rechter oordeelt nu echter dat Youtube wel verantwoordelijk is en er een filter op de videowebsite moet komen waardoor het uploaden van dergelijke video’s onmogelijk wordt gemaakt. Bij een nieuwe overtreding wordt een boete van 250.000 euro opgelegd.

YouTube liet in een reactie weten te kijken naar de gevolgen voor de uitspraak. Een woordvoerder zei bijvoorbeeld te willen praten over een minimumvergoeding voor artiesten.Het is nog niet duidelijk of Youtube in hoger beroep gaat.

Miljoenen

De uitspraak heeft mogelijk betrekking op miljoenen video’s die op Youtube staan, laten experts aan AP weten.

Op verzoek van GEMA worden overigens al heel veel video’s van Sony-artiesten geblokkeerd in Duitsland. De CEO van Sony Music liet onlangs nog weten dat de platenmaatschappij daardoor miljoen verliest.