AMSTERDAM – Het lijkt erop dat Google inderdaad een deel van de code van Java gekopieerd heeft in het mobiele besturingssysteem Android.

Dat werd duidelijk tijdens een nieuwe zittingsdag in de rechtszaak tussen Google en Oracle. Oracle beschuldigt de zoekgigant van het schenden van Java-patenten in het mobiele besturingssysteem Android. Google ontkent dit.

Donderdagavond (Nederlandse tijd) werd onder meer een medewerker van Google gehoord die betrokken is bij het schrijven van de codes voor Android. Joshua Bloch heeft bovendien acht jaar voor Sun gewerkt.

Dit bedrijf is verantwoordelijk geweest voor Java en werd overgenomen door Oracle. Bloch erkent dat er bij Google nooit iets gezegd is over een eventueel gevoelige situatie die zou ontstaan omdat hij in het verleden voor Sun werkte.

Negen regels

De advocaten van Oracle halen negen regels code aan met de naam Arrays.java. Precies dezelfde regels staan in Android onder de naam Timsort.java. Bloch erkende eerder al deze regels geschreven te hebben.

Toen hem gevraagd werd of hij deze van Sun gekopieerd heeft, zegt hij zich dat niet meer te kunnen herinneren. Eerder verklaarde de man echter dat, aangezien de code precies hetzelfde is, dat waarschijnlijk is.

Nu voegt Bloch daar nog aan toe dat het niet ongebruikelijk is om dezelfde methodes te gebruiken. De negen regels zijn bij de update naar Android 4.0 overigens uit de code van het besturingssysteem gehaald.

E-mail

Naast Bloch moest ook Tim Lindholm in de getuigenbank verschijnen. Lindholm is de medewerker die een e-mail heeft gestuurd die voor Oracle erg belangrijk is. Volgens het softwarebedrijf bewijst de e-mail dat Google wist dat er een licentie moest worden aangeschaft.

Lindholm stelde echter dat zijn mail verkeerd begrepen is. Hij laat weten dat hij alleen geschreven heeft dat hij geen goed alternatief zag voor Java. Dat er daarom een licentie moest worden afgenomen is volgens de man een verkeerde interpretatie.
De zaak gaat de komende weken door.