SYDNEY - Een coalitie van grote mediabedrijven heeft in Australië een gevoelige juridische nederlaag geleden. Een internetprovider is niet aansprakelijk voor websites die auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden.

Dat heeft het hooggerechtshof vrijdag geoordeeld. Internetproviders in het land mogen niet verantwoordelijk worden gehouden als klanten ‘illegaal’ films en televisieseries downloaden.

De groep van 34 bedrijven, waaronder Disney en Warner Bros, hielden provider iiNet verantwoordelijk voor de inbreuk op hun auteursrechten. De bedrijven hoopten dat de Australische rechters een voorbeeld zouden stellen dat in de rest van de wereld zou worden gevolgd, maar de magistraten veegden hun aanklacht van tafel.

Het hof oordeelde evenals een lagere rechter dat het voor de provider technisch onmogelijk was om het illegaal downloaden aan banden te leggen.

In Nederland moeten Ziggo en XS4ALL sinds 1 februari de website The Pirate Bay blokkeren. Er loopt inmiddels ook een zaak tegen UPC, Tele2, T-Mobile en KPN. Alle providers stellen net als in Australië niet verantwoordelijk te zijn voor de website. Ook wijzen zij op de technische problemen.

De Australische uitspraak kan belangrijk zijn in de Nederlandse zaak. In Groot-Brittannië werd provider BT in juli wel verplicht de Usenetwebsite Newzbin uit de lucht te halen vanwege verwijzingen naar auteursrechtelijk beschermd materiaal.