AMSTERDAM – De gegevens die opgeslagen zijn in het kader van de bewaarplicht mogen ook gebruikt worden om bijvoorbeeld het auteursrecht te beschermen.

Dat heeft het Europees Hof donderdag besloten.

Een zaak om het verstrekken van klantgegevens door een Zweedse provider loopt al sinds 2009 en een nationale rechter had het Hof om een oordeel gevraagd. Vijf uitgevers van luisterboeken eisen van Ephone dat deze provider klantgegevens overhandigd omdat deze klant luisterboeken online had aangeboden.

De provider stelde onder meer dat de luisterboeken alleen via een wachtwoord beschikbaar waren en dat er dus geen publiekelijke toegankelijkheid was. Een rechter in Zweden bepaalde in 2009 al dat de gegevens toch overhandigd moesten worden.

Bewaarplicht

Dat de gegevens opgeslagen waren in het kader van een bewaarplicht maakt volgens het Hof geen verschil. In principe is de bewaarplicht ingevoerd om bij gegevens te kunnen in het geval van zware misdrijven. “Dat is ook door de Nederlandse regering altijd zo gecommuniceerd”, stelt Rejo Zenger van digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF).

Het Europees Hof stelt dat de gegevens door iedereen opgevraagd mogen worden zolang een nationale rechter overtuigd wordt van het belang.

“De eisen zijn dat de vermeende inbreuk op auteursrechten overduidelijk moet zijn, de gegevens relevant zijn voor het onderzoek en het belang opweegt tegen bescherming van privacy en communicatievrijheid”, legt BoF uit in een bericht.

Nederland

Ook in Nederland geldt een bewaarplicht. Providers moeten een half jaar gegevens over het IP-adres, de internetverbinding en in sommige gevallen het e-mailverkeer opslaan. “Zolang je een rechter weet te overtuigen dat de gegevens voor het verdedigen van jouw rechten van belang zijn, mogen ze verstrekt worden. Ondanks eerdere beloftes van de overheid”, aldus Zenger.

Bijvoorbeeld Stichting Brein zou dit vonnis kunnen gebruiken”, legt hij uit. Brein treedt in Nederland op tegen auteursrechtenschending.