AMSTERDAM – De medische gegevens van duizenden Brabanders lagen op straat door een lek in het systeem van onderzoekscentrum Diagnostiek Voor U. Zo was te zien welke personen HIV hebben of alcoholist zijn.

Dat meldt Omroep Brabant donderdag. Het systeem van Diagnostiek Voor U in Eindhoven is donderdag offline gehaald.

"We zijn nu aan het inventarisen wat er exact aan de hand is en hebben contact gezocht met de leverancier", aldus het centrum. "Zoals het er nu naar uitziet heeft een individu zich toegang verschaft tot het systeem door de bestaande inlognaam en het wachtwoord van een arts te misbruiken."

HIV en alcoholisme

Volgens Henk Krol, lijsttrekker van de partij 50Plus, ontdekte een lid van zijn partij het lek in het systeem Cyberlab. Door een voor de hand liggend wachtwoord te gebruiken werd toegang verkregen tot medische dossier van duizenden mensen.

Zo kon Krol zien welke personen HIV hebben, alcoholist zijn en welke medicijnen mensen gebruiken. Diagnostiek Voor U doet bloedonderzoek voor ziekenhuizen, huisartsen en bloedbanken.

"Voor zover bekend zijn er geen gegevens gekopieerd en buiten het systeem geplaatst", aldus Diagnostiek Voor U in een verklaring. "Wij zijn geschokt over het feit dat blijkbaar gegevens van een aantal van onze patiënten op illegale wijze zijn ingezien. We nemen dit heel serieus. Wij hebben per direct Cyberlab uit de lucht gehaald."