AMSTERDAM – Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen waardoor regels ontwikkeld kunnen worden voor Europese bedrijven die geld verdienen aan internetcensuur.

Dat laat het Europees Parlement woensdag weten.

De resolutie roept op tot Europese regelgeving voor het toezicht op internetcensuur door autocratische regimes. Door nieuwe regels zouden Europese bedrijven die toepassingen leveren voor het blokkeren van websites en het monitoren van digitale communicatie zich verantwoordelijker moeten gaan gedragen.

Arabische lente

Richard Howitt, rapporteur van de resolutie, verwees na de stemming naar Vodafone. Dit bedrijf schortte de diensten op in Egypte op verzoek van voormalig president Mubarak. Dat gebeurde enkele weken voor de opstand in Egypte.

Volgens Howitt heeft de Arabische lente het potentieel van internet en sociale netwerken aangetoond.

2013

De resolutie vraagt de Europese Commissie om volgend jaar met een voorstel te komen voor regelgeving. Hierdoor moet de controle op export van instrumenten die worden gebruikt voor censuur worden verbeterd.

Premier Mark Rutte en vicepremier Maxime Verhagen lieten begin 2011 nog weten een Europees verbod na te streven op de verkoop van internetfilters aan dictaturen.

In verschillen landen zoals Tunesië, Egypte en Libië werd het internet tijdens de revolutie geblokkeerd om de protesten de kop in te drukken. Betogers gebruiken daar onder meer Facebook en Twitter om protesten te plannen.

Duidelijke regels

D66-Europarlementariër Marietje Schaake is blij met de oproep van het parlement. ''We hebben duidelijke regels nodig over welke technologieën Europese bedrijven wel en niet mogen exporteren. Sommige technieken zijn niets minder dan 'digitale wapens' en worden zelfs speciaal gemaakt om mensenrechten te schenden."