DEN HAAG – Stichting Brein mag niet eisen dat de Piratenpartij haar internetproxy van het internet haalt. Dat heeft de rechter beslist in een kortgeding.

Eerder had Stichting Brein namens de entertainmentindustrie in een geheime rechtbankprocedure een zogenaamd ex-parteverbod op een website van de Piratenpartij verkregen. Op de site sluisde de politieke partij via een proxy het internetverkeer naar The Pirate Bay door.

De Piratenpartij verwijderde de pagina, maar verving de proxy door een ‘open proxy’, waarbij de bezoeker van de website zelf het adres kon opgeven. Daarvoor gebruiken de piraten al langer eigen software.

Volgens Brein was dit niet mogelijk en op basis van de ex-parte dreigde de stichting met een boete die kon oplopen tot één miljoen euro. Daarop stapte de Piratenpartij in een kortgeding naar de rechter.

Geen tijd

Volgens Brein was de zaak niet nodig en had de advocaat pas op 24 april tijd voor de zaak. Daarom beloofde de entertainmentindustrie af te zien van een dwangsom. De Piratenpartij wilde een uitspraak. Daarop besloot de rechter de zaak zonder zitting op stukken en telefoongesprekken te behandelen.

Het oprekken van de regels is niet toegestaan volgens de rechter mede omdat Brein heeft gekozen voor een geheime procedure. “De Piratenpartij is niet gehoord en heeft niet aan enig debat kunnen deelnemen welke de reikwijdte van het verbod zou kunnen verduidelijken”, schrijft de rechter. “Naar voorlopig oordeel brengt dat mee dat de Piratenpartij mag uitgaan van een letterlijke lezing van het verbod.”

Terug

De Piratenpartij wil nu zo snel mogelijk weer een proxy gaan aanbieden. “Dit is fantastisch natuurlijk. We gaan proberen zoveel mogelijk weer online te krijgen als dat binnen het vonnis past”, jubelt Dirk Poot, voorlichter van de Piratenpartij, tegenover NU.nl.

“We zijn hartstikke blij dat de rechtbank Brein terugfluit. Wat dit toont is dat als Brein een ex-parte op je heeft ze maar niet alles kunnen flikken. Je kunt gewoon via de rechter terugvechten.”

In een reactie zegt Brein-directeur Tim Kuik dat het vonnis niet meer betekent dan dat de aanpak in een aparte procedure zal moeten gebeuren. "Ze hebben even respijt, maar het is nog niet afgelopen", zegt Kuik.