AMSTERDAM – De Piratenpartij Nederland heeft Stichting Brein gedagvaard in een executiegeschil. Dit omdat Brein volgens de partij misbruik maakt van een ex parte-bevel rond de blokkade van The Pirate Bay.

In een verklaring laat de Piratenpartij maandag weten dat het wil dat de zaak inhoudelijk behandeld wordt.

Vorige week werd via een zogeheten ex parte-oordeel besloten dat de partij een specifieke proxy moet verwijderen. Via deze proxy kunnen klanten van XS4ALL en Ziggo de blokkade van The Pirate Bay omzeilen.

Bij een ex parte-bevel wordt de wederpartij niet gehoord. Daarover is de Piratenpartij niet te spreken.

Offline gehaald

Inmiddels heeft de partij de specifieke proxy offline gehaald omdat een boete van 10.000 euro per dag met een maximum van 1 miljoen euro dreigde. De partij weigert een algemene proxy, die ook gebruikt kan worden voor het omzeilen van de blokkade maar daar niet specifiek voor bedoeld is, offline te halen.

Als reactie dagvaardt de Piratenpartij Stichting Brein voor een executiegeschil. Daarin kan de zaak dan inhoudelijk behandeld worden.

Bovendien vindt de partij de boete buiten proportioneel, stellen ze dat de beschikking op een oneigenlijke manier verkregen is en wordt Brein beschuldigd van het ‘onaanvaardbaar oprekken’ van de beschikking.

Blokkade

XS4ALL en Ziggo moeten op last van de rechter sinds 1 februari The Pirate Bay blokkeren. Op internet zijn tal van mogelijkheden om de blokkade te omzeilen. Recent onderzoek van de Universiteit van Amsterdam toont aan dat de blokkade tot nu toe dan ook weinig effect heeft gehad.