AMSTERDAM – Sergey Brin, medeoprichter van Google, waarschuwt dat Apple en Facebook en de muziekindustrie de vrijheid en openheid van het internet bedreigen.

In een interview met de Britse krant the Guardian zegt Brin dat de openheid en universele toegang tot het internet onder grotere druk staan dan ooit te voren.

“Bijzonder machtige partijen staan wereldwijd op één lijn tegen een open internet. Ik maak me meer zorgen dan ik ooit gedaan hebt. Het is eng”, aldus de medeoprichter van Google.

Naast landen als China, Iran en Saudi-Arabië waarschuwt Brin ook voor de opkomst van Facebook en Apple en voor de invloed van de muziekindustrie. Hij ziet gevaar in het beleid van Facebook en Apple omdat zij bepalen welke software consumenten tot hun beschikking krijgen.

Ook haalt hij in het interview uit naar het sociale netwerk omdat het gebruikers hun vriendenlijsten niet laat exporteren naar andere diensten terwijl Facebook dat wel andersom doet. Zo kan via bijvoorbeeld de contactlijst van een e-mailaccount naar vrienden op Facebook gezocht worden.

Effect

Brin erkent dat hij zijn visie over het gevaar van landen als China op een open internet heeft moeten bijstellen. Hij wordt gezien als één van de personen die in 2010 besloten dat Google zich terug zou trekken uit het Aziatische land.

“Vijf jaar geleden geloofde ik niet dat één land een groots effect kon hebben op de openheid van het wereldwijde internet, maar daar moet ik nu op terugkomen.”