AMSTERDAM – Nokia heeft een winstwaarschuwing gegeven. Het bedrijf verwacht zowel in het eerste als tweede kwartaal een verlies. Ook worden er fors minder smartphones verkocht.

Dat laat het Finse bedrijf woensdag weten. 19 april worden de definitieve resultaten van de eerste drie maanden van 2012 verwacht.

Nokia laat nu alvast weten dat het een brutoverlies van 3 procent verwacht in het eerste kwartaal. Bovendien denkt het bedrijf niet dat de situatie in het tweede kwartaal zal verbeteren.

Het brutoverlies betekent dat de kosten hoger liggen dan de opbrengsten. Het aandeel van Nokia ging woensdag in de middaghandel direct  na de bekendmaking met 18 procent onderuit. Topman Stephen Elop noemt de resultaten "teleurstellend".

Smartphones

Nokia wijt de slechte resultaten aan de concurrentie op de smartphonemarkt, de dalende vraag bij consumenten en het slechte economische klimaat.

In het eerste kwartaal van 2011 verkocht het bedrijf nog ruim 24 miljoen smartphones. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn dat er waarschijnlijk nog slechts 12 miljoen. Twee miljoen exemplaren hiervan waren Lumia-telefoons. Lumia is de nieuwe serie smartphones met Windows Phone die sinds eind vorig jaar op de markt zijn.

In totaal zijn er naar verwachting 71 miljoen mobiele telefoons verkocht. Dat waren er een jaar geleden nog 84,3 miljoen.