De overkoepelende organisatie van Amerikaanse platenmaatschappijen (RIAA) is dinsdag een rechtszaak begonnen tegen nog eens 531 internetters die muziek via fileshareprogramma's verspreiden. De RIAA begon vorig jaar met civiele procedures tegen internetters die grote aantallen muziekbestanden beschikbaar stellen op hun PC. In totaal lopen nu meer dan duizend rechtszaken tegen downloaders en verspreiders.

Uit een eind vorig jaar gedaan onderzoek lijkt naar voren te komen dat de juridische aanpak van het uitwisselen van muziekbestanden werkt. Het aantal Amerikanen dat muziek downloadt via internet bedroeg eind 2003 14 procent, tegenover 29 procent in februari 2001. De RIAA vordert namens de muziekindustrie schadevergoedingen van duizenden dollars van individuele gebruikers van programma's als Kazaa, Emule en Winmx.

Bescherming

RIAA-voorzitter Cary Sherman zegt dat de dinsdag gestarte procedures ook dienen ter bescherming van legale uitwisselingsdiensten die muziek tegen betaling aanbieden.

De RIAA beschikt niet over de persoonlijke gegevens van de downloaders waartegen procedures worden gestart, maar alleen over hun IP-adressen. De koepelorganisatie vordert bij de rechter dat internetproviders de gegevens van de gebruikers beschikbaar stellen. De rechter heeft dat vorig jaar in verscheidene rechtszaken geweigerd omdat dat in strijd met de privacywetgeving zou zijn.

Schadevergoedingen

Onderhandelingen tussen de RIAA en verspreiders om tot schikkingen te komen hebben in de meeste gevallen tot schadevergoedingen van 2.500 tot 7.500 dollar geleid.