RIJSWIJK - Kort nadat premier Balkenende een website over normen en waarden lanceerde is de eerste parodie op internet al opgedoken. Het adres van de parodiesite verschilt maar één letter en ook de vormgeving lijkt verdacht veel op het officiële platform van de overheid.

Waar op zestienmiljoenmensen.nl wordt gevraagd om te reageren op de stelling of iedereen vrijwilligerswerk moet doen, mogen de bezoekers van de nepsite (zestienmiljoenmensen.tk) zich uitspreken over de vraag of dikke wormen belangrijk zijn als je gaat vissen en ontbreekt ook een stelling over het kapsel van de premier niet.

Serieuze kritiek is er ook op de parodiepagina. Zo is er het verhaal te vinden van een achtjarig meisje dat in Nederland is geboren, maar nu samen met haar moeder wordt uitgezet. “De minister-president die verantwoordelijk is voor dit beleid, vindt het nodig ons een lesje te leren over normen en waarden.”, stelt de initiatiefnemer in zijn eerste bijdrage. De parodie op internet trekt inmiddels al enkele duizenden bezoekers per dag.

De op 12 februari door premier Balkenende gelanceerde site wordt gemaakt door de Rijksvoorlichtingsdienst. Woordvoerder Gerard van der Wulp (RVD) reageert laconiek op de parodie: “Het hoort een beetje bij internet, hè”. Wel noemt de RVD het in een reactie “een beetje bedenkelijk” dat de vormgeving van de officiële internetpagina is overgenomen zonder dat daar toestemming voor is gevraagd. Stappen worden vooralsnog niet overwogen.