AMSTERDAM - De 17-jarige jongen die eind maart gearresteerd werd op verdenking van de hack bij KPN, blijft langer in voorarrest.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie aan Tweakers.

De verdachte mag nog dertig dagen in voorlopige hechtenis worden gehouden. Dan zal nogmaals worden bekeken of hij mag worden vastgehouden, zegt een woordvoerder van het OM tegen de website.

De 17-jarige uit Barendrecht wordt verdacht van de hack die plaatsvond op 16 januari. Bij zijn aanhouding nam de politie zijn versleutelde computer, twee laptops en gegevensdragers in beslag.

Hack

Een dag na zijn aanhouding bekende hij de daad tegenover de politie. Hij brak zelf in bij KPN, bleek uit onderzoek naar de hack. Yui, zoals hij zichzelf in chatkanalen noemde, had ingebroken bij Korea Advanced Institute of Technology (KAIST) en zocht contact met mensen via een chatkanaal dat hij ontdekte.

Tijdens de hack werd toegang verkregen tot honderden servers van KPN. Mogelijk mede vanwege slechte beveiliging van het bedrijf zelf. Er ontstond ophef toen gegevens online werden gepubliceerd, maar deze bleken afkomstig van een andere hack bij webwinkel Babydump.nl

Verdachte

Volgens de woordveorder van het OM is er in de zaak geen Australiër van 16 aangehouden, terwijl dat eerder wel werd gemeld. Ook zou hij geen verdachte zijn. Er is wel een huiszoeking bij hem verricht. 

Sinds de aanhouding van de jongen uit Barendrecht zouden er er geen nieuwe arrestaties zijn verricht. Of er nog andere verdachten zijn waar onderzoek naar wordt gedaan wil het Openbaar Ministerie niets zeggen.