LONDEN - De strijd om de overname van de Amerikaanse aanbieder van mobiele telefonie AT&T Wireless lijkt te zijn beslecht. Het Britse Vodafone maakte dinsdag bekend zich te hebben teruggetrokken. Diverse bronnen hebben gemeld dat het Amerikaanse Cingular Wireless aan het langste eind trekt met een bod van 40,5 miljard dollar.

De afgelopen dagen hadden Cingular en Vodafone hun biedingen diverse malen verhoogd. Vodafone acht het niet in het belang van zijn aandeelhouders om de gesprekken over een overname van AT&T Wireless voort te zetten. Nadat het nieuws bekend was geworden, steeg het aandeel Vodafone op de beurs in Londen meer dan 6 procent.

Verizon Wireless

Cingular Wireless is nu de op een na grootste aanbieder van mobiele telefonie in de Verenigde Staten. De grootste is Verizon Wireless, waarin Vodafone een belang heeft van 45 procent. AT&T Wireless zelf is de nummer drie. Door de overname wordt Cingular de grootste met 46 miljoen abonnees en een jaaromzet van meer dan 32 miljard dollar.

AT&T Wireless is een voormalige dochter van telecombedrijf AT&T. Het bedrijf zette zichzelf drie weken geleden in de etalage, nadat het met een reeks tegenvallende resultaten was gekomen. Cingular Wireless denkt door de samenvoeging jaarlijks 3 miljard dollar te kunnen besparen.

Overnamestrijd

Aanvankelijk was er ook belangstelling van het Japanse NTT DoCoMo, dat een belang van ongeveer 16 procent in AT&T Wireless heeft. Toen de Japanners zich eind vorige week terugtrokken, bleven Vodafone en Cingular Wireless over. Door de overnamestrijd is de koers van het aandeel AT&T Wireless in enkele weken tijd ongeveer procent gestegen. Vrijdag sloot het aandeel op 11,82 dollar. Maandag was de beurs op Wall Street gesloten.

Het biedingsproces kreeg afgelopen weekeinde een formeel karakter. Het bestuur van AT&T Wireless had zichzelf tot eind deze maand de tijd gegeven om een keus te maken. Cingular Wireless betaalt per aandeel 15 dollar in contanten, wat neerkomt op een premie van ruim 25 procent bovenop de slotkoers van vrijdag.

Cingular Wireless is een joint venture van de Amerikaanse telecombedrijven SBC Communications en BellSouth. In de Verenigde Staten telt het bedrijf op dit moment 24 miljoen abonnees. Van het netwerk van Verizon Wireless maken 37,5 miljoen mensen gebruik.

Vodafone

Vodafone, de grootste aanbieder van mobiele telefonie ter wereld, had belangstelling voor AT&T omdat het zo zijn activiteiten in de VS zou kunnen vergroten. Analisten hadden echter zo hun bedenkingen. Het bedrijf zou kunnen worden gedwongen zijn belang in Verizon tegen een afbraakprijs af te stoten.

Moordende concurrentie

De Verenigde Staten tellen in de mobiele telefonie zes grote en enkele regionale spelers met bij elkaar 155 miljoen abonnees. De concurrentie tussen die bedrijven is moordend. De prijs van een telefoongesprek met een mobieltje is sinds 2001 36 procent gedaald. Voor de consument verandert er volgens deskundigen vermoedelijk niet veel, als er vijf aanbieders overblijven. De Amerikaanse mededingingsautoriteiten moeten zich nog over de overname buigen. Dat kan zeker een jaar duren.