BRUSSEL - De Europese Commissie vraagt het Europese Parlement de stemming over antipiraterijverdrag ACTA toch uit te stellen.

Dat laat Europees Commissaris Karel de Gucht (Handel) weten.

In februari liet De Gucht weten dat ACTA voorgelegd wordt aan het Europees Hof om te toetsen of het verdrag wel voldoet aan Europese regelgeving. Het Europees Parlement liet eind maart weten dat de stemming in juni gewoon doorgaat. Een oordeel van het Hof afwachten kan jaren duren.

Toch hoopt De Gucht dat het Parlement geduld wil hebben. “De Europese Unie is gebouwd met respect voor de wet. Aangezien tienduizenden mensen hun zorgen hebben geuit over ACTA, is het gepast om ons hoogste juridische orgaan het verdrag te laten beoordelen.”

Respecteren

“De mening van het Hof is een belangrijke bijdrage voor het Europese volk en het democratisch debat. Daarom hoop ik dat het Europees Parlement het Hof zal respecteren en niet zal stemmen voor het oordeel bekend is.”

ACTA moet piraterij en handel op internet tegen gaan. Er wordt door critici gevreesd dat het verdrag een beperking van de vrijheid op internet betekent. Ook is er angst voor inbreuk op privacy. De Gucht deelt deze zorgen niet, maar vind het wel belangrijk het Hof om een oordeel te vragen om de ophef weg te nemen.

Stemming

Voorzitter David Martin van het Internationaal handelscomité, onderdeel van het Europees Parlement, liet eind maart weten dat de normale planning hervat wordt. Op de volgende bijeenkomst van het comité op 25 en 26 april zal Martijn zijn aanbevelingen definitief presenteren.

Eind mei vindt een laatste officiële stemming binnen het comité plaats. Het Parlement stemt vervolgens in juni over ACTA, als het alsnog besluit niet te wachten op het oordeel van het Hof.

Vertraging

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) laat weten dat het hoopt dat de aanvraag van de Commissie bij het Hof openbaar gemaakt wordt. Dan wordt duidelijk wat de exacte onderbouwing van de vragen is. BoF vreest overigens dat het verzoek bij het Hof alleen bedoeld is als tactiek om de stemming uit te stellen tot de storm is gaan liggen.