AMSTERDAM - De storing bij Vodafone na een brand in een bedrijfspand in Rotterdam gaat waarschijnlijk de hele dag duren.

Dat heeft een zegsvrouw van Vodafone woensdag rond 11 uur gemeld.

''Als we nu een voorzichtige schatting doen, is er pas aan het eind van de dag weer normaal telefoonverkeer mogelijk in de getroffen regio’’, stelt ze. Het gaat om de regio’s Rotterdam, Den Haag en Kennemerland, maar er zijn ook problemen in de rest van het land.

De storing ontstond woensdagochtend door een grote brand in een belangrijk locatiekantoor van Vodafone in Rotterdam. Uit veiligheidsoverweging is alle elektriciteit in de netwerkcentrale uitgeschakeld.

Hierdoor is zowel het 2G-netwerk (bellen en sms) en het 3G-netwerk (mobiel internet) in de Randstadregio grotendeels is uitgevallen. Dat betekent dat er geen sms, spraak en dataverkeer mogelijk is. Ongeveer een kwart van de 5,3 miljoen klanten ondervindt hinder van de storing.

Overbelast

Vodafone maakt gebruik van vijf grote zendpunten. Doordat de locatie Rotterdam voor onbepaalde tijd is uitgevallen, worden de andere vier punten op dit moment ''flink overbelast. We proberen een deel van het telefoonverkeer in Rotterdam om te leiden, maar hierdoor ontstaat dus een flinke file in de rest van het land.’’

Uit onder meer het noorden en het oosten van het land kwamen woensdagochtend ook meldingen dat Vodafone-klanten niet of zeer slecht bereikbaar waren.

Debat

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft geen behoefte aan een spoeddebat over de storing. Het CDA wilde het spoeddebat, maar de meeste partijen zien daar het nut niet van in. Zij willen de kwestie volgende week bespreken wanneer een vergadering over de telecomsector al op de agenda staat.

De Kamer steunde wel het verzoek van het CDA om een brief van minister Maxime Verhagen van Economische Zaken en minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken over de kwestie.

De Rijksoverheid zelf gebruikt ook de diensten van Vodafone, maar de overheid is niet geheel afhankelijk van deze ene aanbieder, zei een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Veel ministers en Kamerleden zijn wel slecht bereikbaar.

KNMI

Ook de helft van het meetnet van het KNMI is als gevolg van de brand uit de lucht. Het weerinstituut heeft niet de beschikking over de gegevens van 20 meetstations verspreid over Nederland.

Belangenorganisatie ZZP Nederland wil dat Vodafone ''een gebaar'' maakt naar zijn klanten na de grote storing. Voor kleine zelfstandigen is het een ramp als ze niet kunnen bellen, niet gebeld kunnen worden en geen dataverkeer hebben, aldus directeur Johan Marrink.

''Een gebaar zou mooi zijn. Geef zelfstandigen een maand gratis bellen, of een week. Maar laat ze in ieder geval weten dat je met je klanten te doen hebt, dat je ze belangrijk vindt'', aldus Marrink.

De brand ontstond om 5.00 uur woensdagochtend. Hoe de brand ontstaan is, is nog niet duidelijk.

Volg reacties op dit nieuws op Twitter via NUlive

Grote brand pand Vodafone