AMSTERDAM – De PvdA in het Europees Parlement roept de Europese Commissie op om maatregelen te nemen om mobiel bellen en internetten mogelijk te maken tijdens vluchten.

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies laat aan NU.nl weten dat zij het tijd vindt dat er actie word ondernomen.

“Mobiele apparatuur met internetverbinding is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven”, aldus Merkies. “Je hoeft geen trendwatcher te zijn om aan te voelen dat het gebruik ervan de komende jaren behoorlijk zal toenemen.”

Volgens haar is het daarom niet de vraag of, maar wanneer vliegtuigmaatschappijen wifi gaan aanbieden tijdens vluchten. Dit gebeurt overigens op beperkte schaal wel al in de VS en er zijn ook projecten in Azië. Merkies heeft een meer fundamenteel aanbod voor ogen.

De Europarlementariër vraagt de Commissie wat zij gaat doen om mobiel bellen en internetten mogelijk te maken tijdens vluchten en wat voor systeem zij daarbij voor ogen heeft.

“Grofweg zijn er twee mogelijkheden: een verbinding via satellieten of een zogenaamd air to ground-systeem. Vooral de tweede mogelijkheid lijkt interessant aangezien deze goedkoper is en succesvol wordt toegepast in de VS.”