AMSTERDAM - Zowel het kabinet als KPN zelf hebben een onderzoek ingesteld naar de storing van het landelijke alarmnummer 112 vorige week.

De minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft dinsdag gezegd dat hij een onderzoek zal laten uitvoeren. KPN maakte tevens bekend intern onderzoek te doen.

Het alarmnummer was vorige week twee keer voor korte tijd niet of slecht bereikbaar. Dit was het gevolg van geplande onderhoudswerkzaamheden door KPN en een storing in de hardware.

Opstelten sprak van een 'ernstige situatie', maar de storingen hebben niet geleid tot een 'ernstige situatie'. Er is 'goede nazorg' geweest bij een aantal mensen die tevergeefs 112 probeerden te bellen.

Gevolgen

Het back-upsysteem is niet ingeschakeld, omdat de storing van relatief korte duur was. Opstelten kan verder niet uitsluiten dat het nummer nog een keer wordt getroffen door een storing. "Ik kan niet garanderen dat dit niet nog een keer gebeurt."

Volgens KPN zijn 25 'serieuze' oproepen gemist, maar dit zou geen grote gevolgen hebben gehad. Wel erkent KPN: "Ieder probleem met het alarmnummer is er één te veel, want de bereikbaarheid van 112 is essentieel voor de samenleving."

De provider zal alle medewerking verlenen aan het onderzoek van het ministerie.