AMSTERDAM – Vodafone gaat een test uitvoeren waarbij een beperkt aantal zakelijke klanten tijdens piekmomenten extra bandbreedte krijgen voor mobiel internet op hun laptop of tablet.

Dat heeft de provider dinsdag laten weten.

“Vodafone onderzoekt of nieuwe abonnementsvormen voor mobiel internet aansluiten bij de veranderende behoefte van klanten”, aldus het bedrijf in een verklaring. De pilot gaat een half jaar duren en wordt uitgevoerd bij een ‘zeer beperkt’ aantal zakelijke klanten om geen overlast te veroorzaken voor reguliere klanten.

Klanten met ‘premium service’ krijgen op piekmomenten 20 tot 30 procent meer bandbreedte. Maximaal 1 procent van het totale klantenbestand krijgt te maken met de pilot. Of uiteindelijk ook smartphonegebruikers op piekmomenten meer bandbreedte zullen krijgen, kan Vodafone nog niet zeggen. Het bedrijf wil eerst de test met laptops en tablets afwachten.

Investeringen

Naast de pilot heeft Vodafone bekendgemaakt dat er dit boekjaar, dat begonnen is op 1 april, 260 miljoen euro geïnvesteerd zal worden in het netwerk. Daarmee moet de capaciteit van het netwerk worden uitgebreid.

Vorig boekjaar werd bijna 250 miljoen euro geïnvesteerd.

Vodafone laat in een reactie aan Tweakers.net weten dat het bieden van een premium service niet in strijd is met netneutraliteit. "Wij mogen van de politiek differentiëren op diverse elementen, zoals snelheid en bandbreedte", aldus de woordvoerder. Eerder verklaarde minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie dat ook al.