AMSTERDAM – ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, en IBM gaan in Drenthe samenwerken aan het analyseren van data uit een nog te bouwen radiotelescoop die dagelijks twee keer meer data aanlevert dan het totale internet per dag.

Dat maken ASTRON en het technologieconcern IBM maandag bekend.

De partijen gaan een samenwerking aan onder de naam Dome. De overeenkomst staat voor vijf jaar en heeft een waarde van 32,9 miljoen euro. Het uiteindelijke doel is de bouw van de Square Kilometre Array (SKA), ’s werelds grootste radiotelescoop, in 2024.

IBM en ASTRON gaan de komende vijf jaar een technologie ontwikkelen om data van de SKA te lezen, op te slaan en te analyseren. “Als je het huidige wereldwijde internetverkeer per dag neemt en dit vermenigvuldigt met twee, kom je in de buurt van de hoeveelheid data die dagelijks zal worden verzameld door de telescoop”, aldus Harry van Dorenmalen, chairman IBM Europa.

Volgens schattingen van onderzoekers is er voor het aansturen van de telescoop een verwerkingskracht nodig die gelijk staat aan die van een miljard computers.

Onderzoek

Er zal een Center for Exascale Technology worden opgezet in Drenthe waar wetenschappers en ingenieurs onderzoek zullen uitvoeren naar de volgende generatie snelle, energiezuinige computersystemen.

Het onderzoek richt zich volgens de partijen specifiek op energiezuiniger computergebruik behulp van ‘geavanceerde versnellers en 3D-gestapelde chips’.

“Daarnaast doen we onderzoek naar nieuwe optische verbindingstechnieken, high-performance opslagsystemen en nanophotonics – het bestuderen van het gedrag van licht op nanoschaal – om de overdracht van grote hoeveelheden gegevens te optimaliseren.”

Ministerie

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is verheugd dat het project naar Nederland komt en steunt de samenwerking. Het ministerie stelt 15 miljoen euro ter beschikking. De provincie Drenthe steunt het project met 5 miljoen euro.

“Hiermee halen we baanbrekend internationaal onderzoek naar Nederland”, aldus minister Verhagen. “Dat past in onze ambitie om door samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderzoekers ook op het gebied van high tech in de wereldtop te blijven horen.”