RIJSWIJK - KPN heeft een tijdelijke oplossing bedacht voor de problemen met alarmcentrale 112.

De KLPD-alarmcentrale in Driebergen kon zaterdagochtend korte tijd mensen die belden naar 112 niet doorschakelen naar 13 regionale alarmcentrales (in totaal zijn er 21). Toen duidelijk was dat het om een storing ging, werden de telefoontjes omgeleid via een ander netwerk.

Volgens KPN begon de storing om zaterdag rond 7.15 uur. Rond 7.45 uur waren de 112-alarmcentrales weer bereikbaar voor mensen die mobiel belden.

Het probleem was hardnekkiger voor mensen die vanaf een vaste lijn probeerden 112 te bereiken. Rond 10.30 uur waren alle alarmcentrales weer bereikbaar, ook voor mensen die vanaf een vaste lijn belden.

Oorzaak

De oorzaak van de storing is nog niet bekend. KPN onderzoekt de zaak. Ook kijkt het bedrijf hoe het reguliere netwerk moet worden hersteld. Dat is waarschijnlijk een kwestie van dagen. In de tussentijd let het telecomconcern op dat 112 bereikbaar blijft. Ook heeft KPN intensief contact met het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De KLPD-centrale in Driebergen heeft zaterdag 21 oproepen gemist door de storing. Het KLPD neemt nu contact op met deze bellers. KPN kijkt nu of er meer telefoontjes zijn gemist, waarna het KLPD ook met deze mensen contact kan opnemen.

Overigens trof de storing van zaterdag ruim 1600 klanten. Alarmnummer 112 was daar eentje van.

Geen verband

Volgens KPN is er geen verband tussen de storing van zaterdag en de problemen met het alarmnummer in de nacht van dinsdag op woensdag. Toen waren 13 meldkamers een uur niet bereikbaar. Dit kwam voor het telecombedrijf door onderhoudswerkzaamheden aan het netwerk.