AMSTERDAM - Werknemers van fabriek Foxconn zijn niet blij dat hun werktijden verkort worden. Ze maken zich zorgen dat ze minder betaald krijgen.

Dat schrijft persbureau Reuters na interviews met een aantal werknemers.

Het Taiwanese elektronicaconcern, dat onder meer de iPhone en iPad van Apple produceert, maakte donderdag bekend dat het de arbeidsomstandigheden in zijn fabrieken flink gaat verbeteren. Uit onderzoek bleek namelijk dat interne regels van Apple werden overtreden.

Inkomen

In de nieuwe regels staat onder andere dat werknemers maximaal 36 uur per maand mogen overwerken. “Ik zeg u, velen van ons zijn hier niet tevreden mee. Wij denken dat 60 uur overwerk per maand redelijker zou zijn en dat 36 uur te weinig is", zegt een van de werknemers. "We zijn hier om te werken en niet te spelen, dus ons inkomen is heel belangrijk"

Uit een enquête onder de werknemers blijkt dat 34 procent het liefst meer wil werken. De huidige lonen zijn niet voldoende om de basisbehoeften te dekken, zegt 64 procent van de meer dan 35.000 ondervraagde medewerkers. 

Belofte

Foxconn heeft beloofd de lonen te verhogen om het terugbrengen van de werkuren te compenseren, maar de werknemers geloven dat niet. Naast hogere salarissen en kortere werktijden zegt Foxconn dat het ook de veiligheidsomstandigheden aan gaat pakken en er worden tienduizenden extra werknemers aangenomen.

Topman Terry Gou liet weten dat daarnaast ook nieuwe fabrieken gebouwd zullen worden in China en in Brazilië om de werkdruk te verlichten.